välkommen till trädgårdsateljen

Småblommiga klematis är något av en svensk specialitet. De passar i svenskt klimat och är lätta att sköta.

Vill man att de skall klättra uppåt behöver de stöd. Klematis klättrar med sytrådstunna klängen som växer ut vid varje blad. Klängetråden måste ha något att klänga om för att hålla plantan uppe. De tar knappt någon plats när de klättrar på en spaljé mot plank, staket eller vägg men ger både grönska och blomprakt. Man kan låta klematis klättra på ett nätstaket eller direkt på marken som en täckande grönska.

Småblommiga klematis är mycket bra som samplanteringsväxt tack vare att de är så anspråkslösa. Buskar, småträd och barrväxter, även döda träd får en vacker blomning med klematis.

 

klematis


I Sverige har man under många arbetat med att samla in, korsa och välja ut småblommiga klematis som passar för våra förhållanden.

Särskilt tacksamma är de som blommar redan under tidig vår i bedövande överflöd. De tunna grenarna man nyss trodde var livlösa sätter fart och exploderar i grönska. Den vita fyllda 'Albina Plena' E är särskilt kraftigväxande och rikblommande. De något fyllda vita klockorna påminner om en storblommig elegant fuchsia.

Otrolig i sin vita skrud under våren men den kommer igen med färre blommor till och med hösten. Den är mångas favorit fast lyckligtvis har man ofta plats med mer än en eftersom de kan användas på så många olika sätt. 'Albina Plena' trivs i både halvskugga och skugga samt har en frisk grönska